עדכנו את ההורים: בשר בקר טרי הוא אחד מפריטי המזון החשובים בתזונת פעוטות וילדים
מאת: שרית עטיה-שמואלי– דיאטנית קלינית
אחד המיתוסים הרווחים הוא כי בשר בקר טרי אינו מתאים למאכל פעוטות וילדים. ובכן, מדובר במיתוס שאינו נכון המונע מילדים רבים מזון עשיר ברכיבי תזונה חיוניים, כגון אבץ, ברזל, חלבון וויטמין B-12.
האמת היא שבשר בקר טרי הוא מזון עשיר, אחד מפריטי המזון היותר חשובים בתזונת פעוטות וילדים.
חשיבות הברזל בשנים הראשונות
לברזל תפקידים מרכזיים במערכות חשובות ביותר בגופנו: מערכת העצבים, מערכת החיסון, הגדילה וההתפתחות. ידוע שמחסור בברזל בתזונה עלול לגרום להאטה בגדילה ולעיכוב בהתפתחות המוטורית ובהתפתחות השכלית.
מחסור בברזל בשלבים קריטיים אלה של התפתחות עלול לגרום נזק קצר וארוך טווח, שאת חלקו אי אפשר יהיה לתקן. מחקרים רבים מראים שוב ושוב את ההשפעה של אנמיה על מדדי התפתחות רבים בילדים, ולכן, צריכת ברזל זמין, כמו זה הנמצא בבשר בקר טרי, הופכת לחיונית בשנים הראשונות לחיי האדם.
|
הימנעות מצריכת בשר בקר טרי מפחיתה את הצריכה האישית של רכיבי תזונה חיוניים אלה, ועלולה להוביל למחסורים אצל הפעוטות והילדים.
מנת ברזל לפעוטות
מחסור בברזל הוא אחד המחסורים התזונתיים הנפוצים ביותר בימינו, ומחסור ממושך עלול אף להוביל לאנמיה.
מחסור בברזל נפוץ אצל פעוטות, בעיקר אחרי גיל שנה. זה הזמן שבו תוספת הברזל החיצונית (טיפות) מופסקת, והילדים מתחילים לאכול ממאכלי המשפחה. על מנת למנוע מצבי אנמיה בפעוטות ובילדים, משרד הבריאות ממליץ לשלב מזונות עשירים בברזל בתפריט התינוק, החל מגיל שבעה חודשים, ובכללם בשר בקר טרי. ההמלצה היא לשלב את הבשר במנת המרק הטחון של הפעוטות, במתכונת של פעמיים-שלוש בשבוע. חשוב לדעת, בשר בקר מכיל כמויות גדולות יותר של ברזל מאשר בשר עוף.
לעזור להתפתחות
במשך ארבעה עד שישה חודשים מגן הברזל, שנאגר בגוף העובר, על התינוק הבריא מפני מחסור. לאחר מכן, כאמור, מופחת מאגר הברזל והתינוק תלוי בתזונתו כמקור לברזל. בתקופה זו, התינוק זקוק לברזל שנספג בצורה יעילה. הורים רבים אינם מודעים לחשיבותו של בשר בקר טרי בתזונת פעוטות וילדים, ולהשפעתו הקריטית בתקופה זו שבה המוח גדל בשיא המהירות וזקוק לברזל כדי לעשות זאת כהלכה. רבים מהפעוטות גם נמצאים במסגרות (מעון, גן) שבהן מושתתת התזונה על מאכלי סויה שאינם מספקים את כמות הברזל הדרושה.
בשר בקר טרי – תחנת כוח בריאותית
חלבון – החלבון בבשר בקר הוא חלבון מושלם מבחינה תזונתית. חלבון זה מכיל את כל תשע החומצות החיוניות לגדילה ביחס מאוזן היטב, זאת לעומת מזונות צמחיים שאינם מכילים את כל תשע החומצות.
ברזל – בשר בקר טרי הוא מקור חשוב ביותר לברזל, ומכיל ברזל הנקרא heme . ברזל זה נספג בגוף טוב יותר מברזל ממקורות צמחיים. הברזל ממלא תפקידים רבים בגוף האדם כמו נשיאת חמצן לתאי הגוף. הוא חיוני לצמיחה ולהתפתחות, ליצירת אנרגיה ולתמיכה במערכת החיסון.
ויטמינים – בשר בקר טרי הוא מקור מצוין גם לוויטמינים B12, B2, B1.
אבץ – האבץ הוא יסוד חיוני המצוי בשפע בבשר בקר טרי.
תמונה מאתר pixabay.com
|
|